over het concept

Ontstaan

Schaatsbaan Rotterdam, gevestigd op de velden van RHV Leonidas, is ontstaan in 2013 door het winnen van het Rotterdamse Stadsinitiatief. Met een eenmalige subsidie van 2 miljoen euro is de schaatsbaan gestart en sindsdien heeft deze zich ontwikkeld tot een financieel en operationeel onafhankelijke faciliteit.

Geen conventionele schaatsbaan

De schaatsbaan is niet zomaar een standaard ijsbaan. Het betreft een mobiele, maar volwaardige 400-meterbaan, aangevuld met fun- en curlingbanen, waardoor de ruimte multifunctioneel gebruikt kan worden. Elk jaar opent de schaatsbaan haar deuren voor het publiek gedurende drie maanden, van december tot en met februari.

Energiezuinig

Wat Schaatsbaan Rotterdam opvallend maakt, is de aandacht voor duurzaamheid. De ijsbaan heeft een relatief zuinig energieverbruik, met een 60% lager energieverbruik dan conventionele ijsbanen. Dit draagt bij aan een milieubewuste exploitatie.

Groei

Sinds de opening heeft de schaatsbaan een gestage groei doorgemaakt in het aantal bezoekers. Van 150.000 bezoekers in het eerste jaar tot 250.000 bezoekers in recentere jaren. De schaatsbaan heeft zich bewezen als een populaire bestemming voor Rotterdammers en bezoekers van buiten de stad.

Maatschappelijke betrokkenheid

Er wordt een groot schoolschaatsprogramma aangeboden, waarbij meer dan 40.000 kinderen in schoolverband de schaatsbaan kunnen bezoeken met gratis toegang en een terug-kom-kaartje. Bovendien ondersteunt Schaatsbaan Rotterdam maatschappelijke initiatieven zoals Daniel den Hoed, Oma's soep en Fonds Gehandicapten Sport.

Gezonde exploitatie

Opvallend is ook het feit dat Schaatsbaan Rotterdam de enige rendabele schaatsbaan in het land is. Dit heeft de aandacht getrokken vanuit schaatsend Nederland, waar men met veel interesse en soms zelfs jaloezie kijkt naar het succes van deze Rotterdamse faciliteit.

Rotterdams Icoon

Burgemeester Aboutaleb beschouwt Schaatsbaan Rotterdam als een waar Rotterdams icoon, dat naast andere iconische locaties zoals het Centraal Station, de Maasbruggen en de Markthal, een belangrijke plaats inneemt in de stad. Het is een resultaat van een gedurfd initiatief dat de stad de afgelopen tien jaar heeft verrijkt met een unieke sportfaciliteit met maatschappelijke betrokkenheid en duurzaamheid als speerpunten.